Eseményelemzés: kiemelt események elemzése a szervezeti tanulás érdekében


Az ún. nem tervezett események (pl. rendszerleállás, üzemzavar, belső visszaélés, külső és belső károkozás, munkahelyi baleset stb.) bekövetkezésének megelőzése alapvető szervezeti érdek. Túl azon, hogy ezek az események biztonsági és gazdasági szempontból hátrányosan érintik a szervezetet, kihatnak annak külső megítélésére is: reputációs károkat okoznak.

A megelőzés kulcsa, hogy amennyiben mégis bekövetkezik egy ilyen esemény, annak tapasztalatai feltárásra kerüljenek és épüljenek be a szervezeti tudásbázisba, azaz szervezeti tanulás történjen. Egy nem tervezett esemény mögött meghúzódó okok azonban többnyire nem nyilvánvalók, ezért szisztematikus elemző módszert igényelnek. Ilyen megoldás a SOL (Safety through Organizational Learning), melynek hazai alkalmazása követendő jó gyakorlat minősítést kapott.

A SOL egy tudományosan jól megalapozott, szoftveres úton támogatott és kipróbált eseményelemző módszer, melyet Európa számos országában alkalmazzák a nem tervezett események utólagos elemzésére. Segítségével feltárhatók az esemény háttérben meghúzódó szervezeti működési hiányosságok (ún. hozzájáruló tényezők) és azok interakciói. A SOL elemzés révén a menedzsment átfogó képet kap arról, hogy milyen korrekciós intézkedések bevezetése szükséges az ismétlődés megelőzése érdekében.

Cégünk már több alkalommal eredményesen alkalmazta a SOL elemzés módszerét, elsősorban a hazai energetikai és energetikai szolgáltató szektorban bekövetkezett rendkívüli események feldolgozására.